Oxytocin – hormon ljubavi, ali i ljubomore!

Ljubavni hormon oxytocin ne utiče samo na vaše emocije vezane za ljubav u vezi, već na ceo spektar emocija koje nastaju tokom društvenih odnosa, od prijateljstva, preko ljubavi do ljubomore.

Nova istraživanja sprovedena na Univerzitetu Haife pokazala su da oxytocin utiče na osećaje poverenja, empatije, darežljivosti, ali i na ljubomoru. Naučnici su dejstvo oxytocina povezali sa njegovom reakcijom na asocijacije koje dobija iz okruženja, pa će tako na pozitivne asocijacije lučenje oxytocina podstaći socijalizaciju, a na negativne ne.

Oksitocin je nauci poznat već čitav vek, a do sada se povezivao uglavnom sa pozitivnim emocijama, jer je utvrđeno da se hormon luči pri polnom odnosu, porođaju.. ali poslednja istraživanja pokazala su da je njegova sfera delovanja znatno šira. Smatra se da je upravo ovaj hormon ključni okidač svih međuljudskih odnosa. Kako su ista istraživanja pokazala da rezultat reakcije oksitocina ne mora uvek biti neka pozitivna emocija, već i ljubomora, bes, mržnja, naučnici su odustali od ranijih planova primene hormona ljubavi u lečenju poremećaja poput autizma, jer bi moglo doći do nekontrolisanih reakcija. Istraživanja se nastavljaju – do daljnjeg.

Нема коментара:

Постави коментар