Nije lako s muškarcima

Do povremenih nesuglasica među parovima dolazi zato što muški i ženski mozak ne funkcionišu na isti način.

Predstavljamo pet modela tipično muškog ponašanja koji će vam pomoći da lakše dešifrujete vašeg partnera.

NE INSISTIRAJTE DA VAS GLEDA U OČI
Nešto vas muči, i to biste rado podelili s partnerom. Međutim, umesto da vas sluša, on se šeta tamo-amo i gleda svud naokolo samo ne u vas. Postajete nervozni jer vam se čini da ga ne zanimaju vaši problemi i tako počinje svađa. Ovo je klasičan scenario iz doma prosečnog para. Zašto se on tako ponaša?
– Muškarci postaju nervozni kada ih tokom razgovora gledate pravo u oči. Nije da vas ne sluša, već mu je prijatnije da vas sluša dok sedi pored vas ili dok hoda po stanu. Zato više nemojte da mu prebacujete kad vas ne gleda u oči jer to ne znači da vas ne čuje – kaže Mitrovićeva

NE TERAJTE GA DA PRIČA
Nemojte da zamerate partneru što ne priča o svojim osećanjima. To ne znači da ih nema, već da on prosto ne ume da deli ono što oseća. Tu se bitno razlikujete. Žene u proseku izgovore 25.000 reči dnevno, a muškarci najviše 12.000.
– Veza centra za osećanja i centra za govor u mozgu muškaraca za 40 odsto je manje razvijena nego kod žena. Zbog toga muškarci nemaju potrebu da svaku svoju misao izraze rečima, već se u govoru ograničavaju samo na ono što smatraju bitnim .

ON SE DRUGAČIJE IZVINJAVA
Svi grešimo, a ponekad moramo i da priznamo da nismo bili u pravu. Ženama je veoma bitno da im se partner izvini, ali on često naprosto ne može da prevali preko usana magičnu reč.

– To ne znači da muškarci nisu svesni svoje greške, već da žaljenje lakše pokazuju govorom tela nego verbalno. Ukoliko je svestan da je pogrešio, vaš partner će biti nesigurniji nego obično.

NE GNJAVITE GA DOK RADI
Većina žena može istovremeno bez problema da telefonira, kuva i pere sudove, dok muškarci, što je najzad naučno dokazano, mogu da se koncentrišu samo na jednu stvar. Nemojte da ga ometate dok završava neki posao jer ćete ga samo iznervirati, pa će možda biti i grub.

– Shvatite da on, dok ne završi posao, neće biti spreman da razgovara o tome kuda ćete za vikend ni šta ćete pokloniti ćerki za rođendan. Uzroci takvog ponašanja potiču iz praistorije, kada su muškarci morali dobro da se koncentrišu da bi nešto ulovili .

BUDITE STRPLJIVI
Dok vam partner nešto priča, ne prekidajte ga, čak i onda kada njegovo izlaganje traje dugo. Muškarcima je potrebno dvostruko više vremena da bi formulisali svoje misli nego ženama i zato ga pustite da završi rečenicu. Ako primeti da ga slušate, biće raspoloženiji.

Нема коментара:

Постави коментар