Tajni jezik ženskih snova

Ostavljeni ste pred oltarom, vodite ljubav s tuđim mužem, kuća vam gori... Šta zaista znače svi ti snovi? I da li muškarci i žene imaju iste snove? Jer dok se ona budi sva u znoju posle košmara o vodi koja je davi i izgubljenoj deci, dotle on s osmehom sanja kafane i pobede svog kluba.
Istraživanja pokazuju da se žene češće sećaju svojih snova i da su oni duži od muških snova.

Postoji i hormonska veza. „Količina“ ženskih snova varira s menstrualnim ciklusom, a poznato je da trudnice imaju učestalije snove tokom devet meseci čekanja bebe. „Snovi mogu da nam pomognu da rešimo problem, da bolje shvatimo svoju ljubavnu vezu, zalečimo stare rane, a mogu da nam posluže i kao putokaz za budućnost“, kaže psihoterapeut i stručnjak za snove Dejvid Fontana, autor knjige „Tajni jezik snova“.

Naravno, nisu svi snovi dragoceni putokazi. Neki su prosto bekstvo od stvarnosti i putovanje u svet mašte. „Filmski kadar“ u kojem vam Džoni Dep donosi doručak u krevet ne može, nažalost, da se protumači kao neko bitno proročanstvo. Snovi su veoma lično iskustvo i ne važe podjednako za sve, ali neki imaju univerzalno značenje. Iz britanskog izdanja Fontanine knjige Jasna Stojković nam je prevela tumačenja simbola i snova koji mogu da vam pruže bolji uvid u vaše psihološko i fizičko zdravlje, kao i onih koji mogu da vam budu od neprocenjive koristi u rešavanju problema

Vaša veza

Žene najčešće sanjaju o ljudima koje poznaju i u snu često imaju odnose s tim osobama.
Snovi nam, s jedne strane, otkrivaju šta se nalazi ispod površine i omogućavaju da s površinskih manifestacija jedne veze dopremo do njenih korena. Ali pri tom moramo da imamo na umu da likovi iz snova mogu da predstavljaju delove naše vlastite psihe. Na isti način predmeti mogu da simbolizuju ljude ili veze u koje mora da se uloži trud da bi uspele.


Nalazite se u kuhinji i pokušavate da popravite frižider koji se izgleda pokvario. Popravljanje nekog kućnog aparata često ukazuje na to da morate da „poradite“ na svojoj ljubavnoj vezi da biste sprečili pogoršanje odnosa s partnerom. Kućni aparat koji se raspao ima isto značenje

Najznačajniji simboli
Bebe: one mogu da simbolizuju začetak ljubavne veze ili vam govore da ste u datom trenutku posebno osetljivi ili zavisni od partnera. Da li svom ljubavniku uvek dozvoljavate da donosi sve bitnije odluke u stvarnom životu?
Kuhinja vašeg ljubavnika: kuhinja je duša jednog doma, simbol sreće u zajedničkom životu. Ako ste sanjali kuhinju, možda žudite za bližim odnosom ili čvršćom vezom.
Saputnik ste u kolima: ako sanjate da vas neko drugi vozi, rukovodite se tuđim željama i očekivanjima. Imate li kontrolu nad svojom vezom? Da li se ona kreće u pravcu koji vi želite?
Hotel: to je odraz prelaznog perioda, bilo da idete ka hladnom i bezličnom mestu ili ka nečemu novom i uzbudljivom. Kako se osećate u toj hotelskoj sobi? Ušuškano ili usamljeno?
Smrt partnera: to može da vam signalizira smrt vaše veze. To je relativno čest san posle razvoda ili raskida.

Vaš seksualni život

Seksualni snovi mogu da budu erotični, uzbudljivi, čak i strašni. Sve je moguće, zato se opustite i uživajte. Morate, međutim, da imate na umu da su u snovima bitni simboli. Dakle, ako sanjate da ste frustrirani transseksualac, to ne znači da to i želite da budete.

Vodite ljubav s drugom ženom, iako u stvarnom životu niste lezbejka. San o ljubavnom činu sa osobom istog pola ne mora da ukazuje na homoseksualnost. To znači da pokušavate da aktivirate ženstvene aspekte svoje ličnosti, recimo saosećanje i sažaljenje. To je znak da morate da se pozabavite nečim iz svog emotivnog života.


Najznačajniji simboli
Mačke: mogu da ukažu na potrebu za zdravim egoizmom ili većom slobodom. Da li obraćate dovoljno pažnje na svoja osećanja?
Torba ili tašna: može da bude simbol ženskih genitalija i materice i povezana je sa samopoštovanjem. Tašna je mesto gde žena drži najintimnije stvari, kao i predmete koji je identifikuju - ličnu kartu, adresar... Možda osećate da gubite sebe, svoj identitet?
Cipele: visoke potpetice su simbol seksualne moći. Da li ste vi dominantna osoba u seksu? Ili to želite da budete?
Neotvoreno pismo: Ono može da bude simbol nevinosti. Međutim, to je takođe i san žena koje su izgubile nevinost pre mnogo godina. Vratite se u vreme kada ste bili nevini i razmislite šta vam je to značilo. Da li vam se čini da drugome prepuštate kontrolu nad nečim značajnim u svom sadašnjem životu?
Nož: ako sanjate nož, vaš mozak vam na taj način postavlja pitanje vezano za vašu seksualnu aktivnost. Da li ste dovoljno probirljivi na seksualnom planu?

Vaš brak

Brak je klasičan predmet snova. Ako ste pred brakom u stvarnom životu, većina snova u vezi s brakom tumači se najobičnijim uzbuđenjem. Ali ako niste, san o braku može da znači „unutrašnji brak“ različitih delova vaše psihe. Moguće je da morate da uskladite dve strane vaše ličnosti - emocionalnu i logičnu. Možda ste zanemarivali lični život u korist karijere ili obrnuto?


Stigli ste na venčanje, a nema mladoženje. Moguće je da ste spremni za brak, ali ne možete da nađete partnera. Ali to takođe može da znači da je logička ili muška strana vaše ličnosti nedovoljno razvijena. Možda bi trebalo da povedete više računa o svojoj finansijskoj situaciji ili karijeri?


Najznačajniji simboli
Udajete se za bivšeg muža: to ne znači da želite da raspirite staru vatru, već samo da ste prihvatili osobine koje su vam se kod njega dopadale i da krećete dalje.
Crna venčanica: ona simbolizuje buntovničku stranu vaše ličnosti. Zapitajte se kakav je vaš stav prema braku. Da li su vaši roditelji imali srećan brak?
Udajete se za oca: da li ste tatina devojčica ili se možda plašite da se osamostalite?
Kaluđer i kaluđerice: sumnjate u svoju duhovnost. Koliko ozbiljno shvatate zavet dat na venčanju? Da li se plašite da ćete vi ili vaš suprug da ga prekršite?
Niste u stanju da izgovorite „da“ na venčanju: nešto teško vam leži na srcu. Postoji nešto u vezi s vašim brakom što sami sebi ne smete da priznate.

Нема коментара:

Постави коментар